Kurt Melens legt zijn functie als algemeen...

'Het is het Gentse stadstheater menens met zijn interne hervorming aan de top.' schrijft Wouter Hillaert in De Standaard. 'Eind april koos de raad van bestuur de Zwitserse theatermaker Milo Rau als nieuw artistiek leider, nu kondigt het bestuur ook het afscheid aan van ­zakelijk directeur Kurt Melens. Op 1 september legt Melens zijn functies neer en wordt er een open call uitgeschreven voor een nieuwe zakelijke leider. Zijn opvolger zal niet langer boven de artistieke leiding staan, maar opereren in een evenwaardig duo met Rau.

Het akkoord over het vertrek van Melens past in een reeks beslissingen rond de aanloopperiode van Rau. Die zal aantreden vanaf de lente van 2018, en zijn artistieke stempel op het programma drukken vanaf het seizoen 2018-2019, samen met zijn vaste dramaturg Stephan Bläske en huidig artistiek coördinator Steven Heene. Het trio zette voor dat openingsseizoen al de krijtlijnen uit en gaat daar de komende weken over in gesprek met mogelijke gasten en leden van het ensemble.

Om de nieuwe artistieke leiding daarin vrij spel te geven, besliste het bestuur ook om alle ­vaste acteurscontracten te beëindigen in juni 2018. 'Bedoeling is een nieuwe start te maken en te investeren in verschillende werkmodellen: vaste acteurs, regelmatige gasten en gastspelers', aldus voorzitter Luc Van den Bossche. 'De enige manier om dit te realiseren is door de huidige contracten te resetten: om een open ensemble te installeren voor de toekomst van NTGent, met meer diversiteit in artistieke ervaring en etnische en sociale achtergronden.'

Minstens een paar acteurs zullen dus over een jaar hun vaste aanstelling bij NTGent zien aflopen. Vanuit het ensemble wordt liever nog niet gereageerd. 'Ik moet dit even laten bezinken', aldus actrice Chris Thys.

Melens' tien jaar als algemeen directeur eindigen dus vroegtijdig. Aan het roer van NTGent wist hij in 2014 alle schulden uit het verleden weg te werken. Hij begeleidde ook de overgang van twee artistieke wissels en de lopende verbouwing van de schouwburg. Bij de interne strubbelingen van afgelopen jaar bleef zijn positie echter niet onbesproken. 'Ik ben blij dat er na de moeilijke overgangsperiode van het seizoen 2016-2017 een artistieke keuze is gevallen die het aandurft om de werking van een stadstheater ­helemaal te herdenken', aldus ­Melens. "Ik wens mijn opvolger en Milo Rau oprecht alle succes toe."'