De staat van de waarheid, het geloof, de...

Eén van de nieuwe vaste makers die Milo Rau uitnodigt om 'het stadstheater van de toekomst' vorm te geven, is de Nederlandse researcher, curator, schrijver Lara Staal. Ze cureert in het seizoen 18-19, 19-20 en 20-21 enkele avonden over de actuele betekenis van traditionele waarden.

In 'De Staat van de waarheid', november 2018, nemen zes sprekers komend uit de politiek, de kunsten, het recht en de journalistiek het woord. Zes pleidooien voor waarheden waar tot op heden onvoldoende naar gehandeld wordt, door advocaat Hans Rieder, auteur en politicus Dyab Abou Jahjah, spoedarts en klimaatactiviste Natalie Eggermont, spoken word artieste Sukina Douglas, journaliste Beatrice Delvaux en Nederlands politicoloog Mounir Samuel, nadien gaan publiek en sprekers met elkaar in gesprek, gemodereerd door Lara Staal.

In 'De staat van het geloof', februari 2019, nemen zeven sprekers het woord over de huidige rol van religie binnen onze samenleving: Abid Tounssi, ex-rapper, nu forensisch behandelaar en overtuigd moslim, Luc Van Looy, de bisschop van Gent, Nawal Mustafa, een Islamitische feministe en mensenrechtenactiviste, Marianne van Praag, de enige Nederlandse vrouwelijke Rabijn, Shantie Singh, een hindoestaanse schrijfster en Minister Abdul Hakeem, een woordvoerder van de Britse Nation of Islam. Na een korte pauze gaan de gastsprekers met elkaar en met het publiek in gesprek over vragen rondom hedendaagse vormen van geloven. De avond vormt een eerbetoon aan religie als een oefening in bescheidenheid en probeert gezamenlijk te zoeken naar hoe gelovigen en niet-gelovigen dichterbij elkaar kunnen leven.

Voor 'De staat van de schoonheid', december 2020, nodigde curator en maker Lara Staal de in Nairobi wonende schrijver en theatermaker Ogutu Muraya en de Belgische acteur en plantage-eigenaar Oscar Van Rompay uit om samen te werken aan een onderzoek over de rol en betekenis van schoonheid binnen de kunsten en de samenleving. Aan de hand van Africa, de voorstelling die Oscar van Rompay zes jaar geleden met Peter Verhelst maakte, onderzoekt het trio bovenstaande vragen. Waarom werd Africa zes jaar geleden zo lovend ontvangen en vinden we nu dat deze voorstelling niet meer gespeeld mag worden? Het publiek is welkom gezamenlijk het gesprek te voeren.

In 'De staat van rechtvaardigheid', mei 2021, bijt het team zich vast in 'De Zaak Samuel', het waargebeurde verhaal van een jongen uit Eritrea die op zijn dertiende naar Europa vlucht. Door de corona-pandemie is besloten De Staat van de Rechtvaardigheid – De Zaak Samuel in een kortfilm te gieten. Hiervoor werkte Lara Staal nauw samen met filmmaker Pascal Poisonnier. Via Samuel's verhaal, voorgedragen door acteur Adam Kissequel, probeert de film grip te krijgen op de immense onrechtvaardigheid in ons huidige asielbeleid.